info@woodapple.info
077 – 321 33 33

Warmtepompen

Warmtepompen

Slim omgaan met warme lucht, bodem en grondwater, dat is wat een warmtepomp doet. Op een verantwoorde en duurzame wijze wordt uw huis of bedrijfspand verwarmd en waar nodig gekoeld. 

Het systeem

De werking van het systeem is vrij eenvoudig uit te leggen. Een warmtepomp is in staat om warmte te onttrekken uit de buitenlucht, de bodem en het grondwater. Op deze wijze kunt u uw huis of bedrijfspand op een duurzame wijze verwarmen of de warmtepomp in een warm seizoen gebruiken als koelsysteem. Om de warmte uit de bodem te onttrekken wordt er bij een bodemwarmtepomp een leiding geplaatst waar vloeistof doorheen gepompt wordt. Deze vloeistof is in staat om de warmte uit de bodem te onttrekken en deze door te voeren naar uw woning of bedrijfspand.

Bronnen en systemen

Het is op drie manieren mogelijk om warmte te onttrekken, vanuit de lucht, de bodem of uit het grondwater. Warmte kan uit de lucht worden onttrokken en gebruikt voor de verwarming van het water. De bodem is de tweede bron, waarbij de zon de verwarmingsbron is om het aardoppervlak op te warmen. Door slimme leidingen te plaatsen onder de grond is het mogelijk om hier warmte aan te onttrekken. Ideaal om uw woning of bedrijfspand te voorzien van een aangenaam binnenklimaat. Als laatste kan het grondwater naar boven worden gepompt, zodat de aanwezige warmte kan worden onttrokken aan het water. De warmte wordt gebruikt en het koele water wordt terug geleverd de bodem in.

Een kanttekening die hier gemaakt moet worden is het gebruik van de bovenstaande bronnen. Voor bestaande bouw zijn alleen de buitenlucht en het grondwater interessante bronnen. Voor een bodem warmtepomp zijn ingrijpende werkzaamheden nodig, lees renovatie. Bij nieuwbouw is het gebruik van een bodem warmtepomp een stuk eenvoudiger.

Gewenste toepassing

Bij bestaande gebouwen en woningen zijn alleen de buitenlucht en het grondwater interessante bronnen om toe te passen. Voor een bodemwarmtepomp zijn ingrijpende werkzaamheden nodig waardoor dit weinig wordt toegepast, of er moet een ingrijpende renovatie worden uitgevoerd. Bij het realiseren van nieuwbouw is het gebruik van een bodemwarmtepomp een stuk eenvoudiger en is dan ook een duurzame oplossing.

Koeling

In warme seizoenen kan een warmtepomp het koude grondwater gebruiken om uw woning of bedrijfspand te koelen. Het grote voordeel is dat u dan één systeem heeft voor zowel verwarmen als koelen. Dit is comfort verhogend en kan voordeliger zijn als u nog een extra investering moet doen in bijvoorbeeld een airconditioning.

Rendement

Bij het gebruik van warmtepompen wordt het zogeheten COP principe gehanteerd. Dit is de Coëfficiënt Of Performance. Dit geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid energie die de warmtepomp levert in verhouding tot de hoeveelheid energie die een warmtepomp nodig heeft om te kunnen functioneren. Een warmtepomp is instaat om circa 75% van de warmte die nodig is om een gemiddeld huis te verwarmen zelf te generen. De overige 25% is verreist als energie om de warmtepomp te laten werken. 

Hebt u interesse in een warmtepomp voor uw woning of bedrijfspand, neem dan contact met ons op voor een maatwerkadvies.

Wees verzekerd van professioneel onderhoud aan huis

Een kapotte cv-ketel, airco of warmtepomp is heel vervelend en komt altijd ongelegen.